Wat zijn de kansen van Cupra als nieuw automerk?

Is afsplitsen een verkoop booster?


Binnenkort verschijnt er weer een nieuw automerk in Nederland: Cupra. Deze naam werd gebruikt voor sportieve versies van Seat en wordt nu opgewaardeerd tot een eigen merk. VWE onderzocht hoe Cupra de afgelopen tijd werd verkocht, en hoe het eerder verzelfstandigde merken verging.
 
De laatste jaren waren er Cupra uitvoeringen van de Seat Ibiza en de Seat Leon verkrijgbaar. De verkopen daarvan schommelden sterk door de jaren heen. In de afgelopen tien jaar zijn er alleen in het jaar 2009 meer dan 100 Cupra’s verkocht. Dieptepunt was 2013, toen er slechts 11 nieuwe Cupra’s in ons land zijn verkocht. Dit jaar staat de teller tot nu toe op 29 nieuwe auto’s, wat mede 
komt doordat er geen Cupra uitvoering van de nieuwe Ibiza is.
 
Leon meest verkocht
Waarschijnlijk denken de meeste mensen bij Cupra het eerst aan de Ibiza. Toch is de Leon Cupra in ons land de laatste jaren veel meer verkocht. Zelfs van de station versie, de Leon ST Cupra, zijn er in de afgelopen vier jaar meer dan twee keer zoveel verkocht als van alle varianten van de Ibiza Cupra bij elkaar. Vanuit commercieel oogpunt lijkt het daarom een verstandige keuze dat Cupra zich in eerste instantie gaat richten op sportieve uitvoeringen van gezinsauto’s, in plaats van op de kleine hatchback.
 
Nieuw verkopen Seat Cupra per jaar en model:

image
 
Trend
Het afsplitsen van modellen of uitvoeringen tot een zelfstandig merk is de afgelopen jaren vaker gebeurd. Het voorbeeld dat het sterkst op Cupra lijkt is Abarth, het merk waaronder Fiat sportieve varianten van eigen modellen op de markt brengt. Verder heeft Citroën het luxemerk DS gelanceerd en zijn in de VS Corvette en RAM aparte merken geworden. Renault bracht het merk Alpine op de markt, alhoewel dat in het verleden natuurlijk al wel heeft bestaan.
 
Leidt verzelfstandiging tot meer succes?
Abarth is tien jaar geleden als zelfstandig merk gelanceerd. In 2008 verkocht het nieuwe merk 43 nieuwe auto’s. Dat is gestegen naar 142 Abarths vorig jaar. Waarmee 2017 tot nu het meest succesvolle jaar is voor Abarth. En deze groei staat in sterk contrast tot de dalende verkopen bij moedermerk Fiat in die periode. Mede door een forse afslanking van het modelaanbod zijn de nieuw verkopen daar in de laatste tien jaar gehalveerd.
 
Bij DS is het beeld iets anders. De DS-modellen waren tussen 2011 en 2013 erg succesvol, onder de merknaam Citroën. In recordjaar 2012 zijn er bijna 6.000 nieuwe DS-modellen verkocht. Nadat verkopen al sinds 2014 terugliepen is DS in 2016 als apart merk gelanceerd. Dat heeft de verkoopdaling niet gestopt. In 2014, het laatste jaar voor verzelfstandiging, zijn er nog 2.164 Citroën DS'en verkocht, in 2016 waren dit er nog maar 1.113. En dit jaar tot en met oktober 632. Het beschikbare model aanbod speelt hierin ook een belangrijke rol. Ook de verkopen van moedermerk Citroën zijn in de laatste tien jaar fors teruggelopen.
 
Het verzelfstandigen van een label leidt dus niet altijd tot hogere verkopen. Succes hangt ook sterk af van het modelaanbod. Dat hoeft voor een dergelijk merk niet breed te zijn, maar moet wel aanspreken en aansluiten bij wensen in de markt. Daarmee zou Cupra verkopen kunnen laten groeien, maar naar verwachting zullen de verkoopaantallen in ons land bescheiden blijven.
 
Bron: VWE Automotive

N.B. alle in dit bericht vermelde cijfers hebben uitsluitend betrekking op nieuw verkopen van personenauto’s.
 

Blijf op de hoogte! Meld u aan voor onze nieuwsbrief: