Voorraadtekort domineert auto detailhandel – dealers missen prijskansen

Nieuwegein, 9 juli 2020 – De Nederlandse markt is één van de landen die het minst getroffen is door de Covid-19. De prijzen daalden weliswaar naar 60% van het pre-lockdown niveau, maar het prijsniveau is inmiddels hersteld en ligt zelfs 9,6% hoger dan het niveau van vorig jaar.


Bron: INDICATA Market Watch

Er is een aanzienlijke verschuiving te zien van diesel naar hybride en benzine. Over het geheel worden veelal jongere (< 6 jaar) auto’s gekocht. Ondanks de vraag naar kleinere auto’s, zijn het SUV- en sportauto segment de snelste groeiers.

 
Bron: INDICATA Market Watch

Na een dalende trend sinds Covid-19, zien we dat de markt het pre-lockdown prijsniveau overschrijdt en jaar-na-jaar stijgt. Dit geeft aan dat er weer sprake is van een zekere prijsstabiliteit. 

 
Bron: INDICATA Market Watch

Dat gezegd hebbende, is het verrassend om te zien dat, ondanks de disbalans tussen vraag en aanbod er geen prijsverhogingen op de markt te zien zijn. Verkoop bereikte een piek van 4.500 occasions per dag in tegenstelling tot 3.600-3.800 vers occasion aanbod in plaats van nieuwe voertuigen. De occasionvoorraad ligt nu 9% onder het niveau van april jl. en toont een tekort van 33.000 eenheden.

 
Bron: INDICATA Market Watch

Veel dealerbedrijven missen door het niet juist (op)prijzen van de huidige voorraad het momentum op significante winst mogelijkheden. Er is namelijk een occasiontekort, de vraag is hoger dan het aanbod en daarnaast stijgen de groothandelsprijzen.

Wilt u meer weten? Het gehele Market Watch ed. 6 rapport is te vinden op de INDICATA website (indicata.nl/marketwatch) waarin de ontwikkelingen en trends op de occasionmarkt in 13 Europese landen worden besproken.?

INDICATA introduceerde Market Watch in april 2020, een informatiebron in twee varianten voor remarketing professionals, dat inzicht kan bieden bij het nemen van beslissingen met betrekking tot hun occasionbeleid.  Dealers, OEM's en leasemaatschappijen kunnen zich aanmelden voor het gratis regelmatig verschijnende Market Watch pdf-bestand of de web-based rapportagetool via: www.indicata.nl/corona of zich aanmelden voor de online rapportagetool via indicata.nl.
 

Blijf op de hoogte! Meld u aan voor onze nieuwsbrief: