Video: Ontrafelende reportage over Duitse importauto’s

Het Duitse tv programma ‘Plusminus’ van de ARD (te vergelijken met ‘Nieuwsuur’ van de NPO) heeft recent een reportage uitgezonden over frauduleuze exportauto’s uit de VS bedoeld voor de Duitse markt.

Vanwege de 30 jaar ervaring van CARFAX in voertuighistorie, werd aan CARFAX gevraagd om de onderzoeksjournalisten hierbij te ondersteunen. 

Bijna 900.000 tweedehands auto’s uit de VS zijn de laatste jaren geëxporteerd naar Duitsland, ongeveer 25% van deze voertuigen hadden grote schade – of erger, een total loss status – wat tot gevolg heeft dat deze auto’s niet meer worden toegelaten tot het kentekenregister in Amerika. De auto’s worden dus niet meer geabsorbeerd door de lokale markt en worden daarom o.a. naar Duitsland geëxporteerd en gaan vanuit daar naar kleinere markten zoals Nederland. Door de verschillende verhandelingen is het lastig voor de autoriteiten om de volledige historie te controleren. 

Het verhaal achter deze import auto’s uit Amerika – veelal premium merken zoals BMW, Audi, Mercedes en Volkswagen – is dat ze meestal als slooprijp naar Oost-Europese landen worden verscheept. Aldaar krijgen ze met lage reparatiestandaarden een cosmetische make-over en worden weer verkocht in West-Europa aan nietsvermoedende kopers onder de noemers ‘Unfallfrei, Jahreswagen, zo goed als nieuw’, etc.

Tweedehands U.S. Range Rover voor (links), en na reparatie (rechts), alvorens te koop aangeboden in Europa.

Het is verontrustend om te weten, dat door de huidige mazen in de Europese import- en typegoedkeuring, deze slecht gerepareerde auto’s onderdeel zijn van o.a. het Nederlandse wagenpark. De laatste 10 jaar vecht CARFAX tegen deze frauduleuze praktijken welke – in de eerste plaats – levens kosten, en daarnaast de Nederlandse en Europese maatschappij veel tijd, geld en moeite kosten om oplossingen te vinden. 

De meest recente analyse doorgevoerd door CARFAX (juli, 2017), stelde vast dat de volgende landen het meest risicovol zijn om dit soort frauduleuze Amerikaanse auto’s aan te kopen:
-    Duitsland
-    Litouwen
-    Finland
-    België
-    Polen

De groei van deze geïmporteerde autowrakken uit de VS, die vervolgens als nieuw verkocht worden in West-Europa, is een van de grootste problemen op de Europese wegen zowel op het gebied van verkeersveiligheid als kapitaalvernietiging. 

De volledige reportage (10 minuten, in het Duits) is te vinden onder deze link: http://www.daserste.de/information/wirtschaft-boerse/plusminus/videosextern/wie-aus-einem-totalschaden-ein-guenstiger-gebrauchtwagen-wird-100.html
 

Blijf op de hoogte! Meld u aan voor onze nieuwsbrief: