Verkoop diesel-occasions in Frankrijk met 6 procent gedaald

In 2018 is de verkoop van gebruikte diesels in Frankrijk met 6 procent gedaald. Dat meldt Le Parisien. De inzakkende verkoop is een gevolg van de verhoging van de houderschapsbelasting voor diesels in Frankrijk. 

Frankrijk is van oudsher een dieselland, niet zelden was driekwart van alle nieuw verkochte auto’s in het land een diesel en van het rijdend wagenpark was in 2015 68 procent een diesel. De Franse overheid heeft dan ook tientallen jaren lang het gebruik van diesel gestimuleerd met lage brandstofaccijns en lage motorrijtuigenbelasting. 

Maar onder druk van de milieuproblematiek brengt de Franse regering nu staptsgewijs de belastingen voor dieselauto’s op hetzelfde niveau als benzineauto’s. Hierdoor zijn diesels een stuk minder interessant geworden, en daar komt nog eens bij dat ook in Frankrijk diverse steden al milieuzones hebben ingericht, waar oudere diesels niet welkom zijn. 

In 2018 is de nieuwverkoop van diesels gedaald tot 39 procent, dat was in 2011 nog 70 procent. Het totaal aantal gebruikte auto’s dat in Frankrijk is verkocht is 5,63 miljoen. Traditioneel wordt in Frankrijk het merendeel van de gebruikte auto’s door particulieren onderling verhandeld, autobedrijven hebben 2,03 miljoen occasions verkocht. Daarvan is 55 procent (1,3 miljoen stuks) een diesel. (FvL)
 

Blijf op de hoogte! Meld u aan voor onze nieuwsbrief: