Tekort gebruikte auto’s dreigt

26-02-2013 11:35

Vooruitlopend op het aankomende Remarketing Event 2013 in Almere op 21 maart, constateert CRM used car management een opvallende verschuiving in de tweedehands automarkt. Wat blijkt? Merkdealers van de volumemerken hebben een voorraad gebruikte auto’s die in januari van dit jaar 20% lager was dan januari 2012. Bij de premiummerken is dat teruggelopen met 12%. Door deze ontwikkeling dreigt een tekort aan gebruikte auto’s.

“Dit is significant”, vertelt Jeroen van den Broek, commercieel directeur van CRM used car management. “Een van de oorzaken is het fiscale regime, wat een relatief groot aantal leaserijders voor juli 2012 heeft doen besluiten een kleinere, fiscaal gunstigere auto te gaan rijden. Tegenover deze nieuw verkoop stonden relatief, weinig ‘inruilers’.”

“Normaal gesproken constateren we juist in de maand januari een stijging van de voorraadpositie bij merkdealers, dit lijkt er toch wel op dat we afstevenen op een structureel tekort van aanbod van gebruikte auto’s”, aldus Jeroen van den Broek.

Volgens Rob Henneveld, eigenaar van adviesbureau Global Automotive Consultancy, geeft deze situatie aan dat het fiscale beleid van de overheid een enorme impact krijgt op de gebruikte autosector. “Vraag en aanbod” van gebruikte auto’s worden in toenemende mate beïnvloed door verkoop nieuw als gevolg van alweer een nieuw fiscaal regime. Bestaande voorraden krimpen als gevolg zonder dat daar “verkoopbare” auto’s voor terugkomen (de inruilers) en dat betekent minder transactiemogelijkheden. Gericht bijkopen is de enige oplossing om de omzet en het aanbod op peil te houden en dat vergt extra inspanning”, aldus Rob Henneveld.

Meer over dit onderwerp en veel meer actuele cijfers worden bekend gemaakt op het Remarketing Event van 21 maart a.s. in Hotel Van der Valk Almere. Bezoekers kunnen zich hiervoor nog aanmelden via deze linkMeer informatie over de deelnametarieven en de bezoekersdoelgroepen, vindt u op deze pagina.

 

Blijf op de hoogte! Meld u aan voor onze nieuwsbrief: