Sterke groei export plug-in hybrides

De export van gebruikte plug-in hybrides is dit jaar sterk gestegen. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn er al 1.875 plug-in hybrides geëxporteerd, een groei van 235% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt VWE Automotive vandaag.

De verkoop van plug in hybrides piekte in 2013 (ruim 20.000 nieuwe auto’s) en in 2015 (ruim 40.000 stuks). Nu loopt voor de auto’s van deze bouwjaren het bijtellingsvoordeel af. Bovendien komen er meer vergelijkbare auto’s tegelijk op de occasionmarkt.

Het aanbod van plug-in hybrides op de occasionmarkt overtreft de vraag, dus gaan ze nu in grote aantallen de grens over. In de eerste maanden van dit jaar werd al 46% van de plug-ins geëxporteerd en ging 54% naar Nederlandse eindgebruikers. Er blijkt ook onder particulieren best vraag naar deze auto’s. Van de plug-ins ouder dan 5 jaar die op de binnenlandse occasionmarkt wordt verkocht, gaat 88% naar particuliere kopers. De Mitsubishi Outlander en Volvo V60 zijn bij hen favoriet.

Outlanders en V60’s

Het aantal geëxporteerde Mitsubishi Outlanders is dit jaar vervijfvoudigd. Er gingen alleen al in de eerste twee maanden van het jaar 893 plug-ins van dit model naar het buitenland. Daarmee is de

Mitsubishi Outlander zelfs in de top 3 van alle geëxporteerde auto’s terecht gekomen, vóór traditioneel populaire exportauto’s als de VW Passat Variant. Bijna de helft van de dit jaar geëxporteerde plug-in hybrides is een Outlander. Ook export van de Volvo V60 plug-in vervijfvoudigde. Export van de al langer op de markt zijnde Opel Ampera nam daarmee vergeleken licht toe, waardoor dit model niet meer bovenaan staat zoals in 2018.

Bron: VWE Automotive

België grootste markt geworden

De export van gebruikte plug-ins naar België steeg sterk dit jaar, waardoor dit de grootste exportmarkt werd. Vorig jaar was dat nog Hongarije, een land waar aantrekkelijke fiscale regelingen zijn voor plug-in hybrides. Opvallend is dat er in verhouding ook veel auto’s naar Finland en Portugal gaan.

Blijf op de hoogte! Meld u aan voor onze nieuwsbrief: