Steeds meer auto’s geïmporteerd voor lage bijtelling

Er worden steeds meer heel jonge gebruikte stekkerhybrides geïmporteerd. Reden is dat de bijtellingsvoordelen van kracht blijven voor dergelijke auto's als ze ouder zijn dan bouwjaar 2014. De import van deze auto's laat de laatste maanden een duidelijke piek zien. Dat concludeert Autotelex op basis van de importcijfers tot en met augustus 2014.*

Omdat dit jaar de bijtelling voor schone auto's is verhoogd, is in veel gevallen de nieuwverkoop van deze modellen sterk gedaald. Voor de meeste plug-in hybrides is de bijtelling verhoogd van 0 naar 7 procent en voor een aantal schone diesels is de bijtelling van 14 naar 20 procent gegaan. De wetgeving bepaalt echter dat de bijtelling gekoppeld is aan het bouwjaar van de auto. Dit betekent dat wie een dergelijke auto van bouwjaar 2012 of 2013 aanschaft, nog altijd valt onder het lage bijtellingstarief. Hierdoor is de vraag naar jonge stekkerhybrides en schone diesels zo hoog, dat in een aantal gevallen dergelijke auto's gebruikt duurder zijn dan nieuw.

PHEV
Die grote vraag leidt vanzelf ook tot meer import van dergelijke auto's. Van de Volvo V60 Plug-in zijn dit jaar tot en met augustus bijvoorbeeld al 166 exemplaren geïmporteerd met 0 procent bijtelling. Van de Mitsubishi Outlander PHEV zijn dit slechts 5 exemplaren met bouwjaar 2013. "Maar dat is logisch, want in 2013 is vrijwel de totale productie van die auto naar Nederland gegaan", zegt restwaarde-expert Joost Klaren van Autotelex. "Dit zorgt er vervolgens wel voor dat een Outlander PHEV uit 2013 duurder is dan een nieuwe."

687 Méganes
Ook in de categorie schone diesels zien we een dergelijke piek in de import. Voor auto's als de Renault Mégane en de Ford Focus is in 2014 de bijtelling verhoogd van 14 naar 20 procent. "Je ziet dat er dit jaar 687 exemplaren van de Renault Mégane diesel uit de bouwjaren 2012 en 2013 zijn ingevoerd", zegt Joost Klaren. Minder hoog, maar toch hoger dan normaal, is de import van de Ford Focus diesel uit de genoemde bouwjaren: 163 stuks.

En tenslotte valt ook de Volkswagen Golf diesel met 81 kW op, hoewel deze ook in 2014 nog in de 14% bijtelling valt. Van deze versie zijn er met bouwjaar 2013 en 2014 al 241 stuks geïmporteerd. Alles op basis van importcijfers tot en met augustus 2014.

*Data van VWE, bewerkt door Autotelex.

Voor meer informatie over Autotelex gaat u naar deze pagina.

Blijf op de hoogte! Meld u aan voor onze nieuwsbrief: