Politie valt binnen bij vier autobedrijven

Vandaag hebben politie en FIOD invallen gedaan bij vier autobedrijven in Nederland. Het zou gaan om verdenkingen van internationale BTW-fraude, het faciliteren van witwassen en valsheid in geschrifte bij de export van auto’s. Dat meldt de site Politie.nl

In totaal zijn er negen bedrijfspanden en zes woningen doorzocht. Er is beslag gelegd op meer dan vijfhonderd auto’s en 350.000 euro contant geld. Ook is er beslag gelegd op 25 bankrekeningen.  De vier autobedrijven zouden op grote schaal ex-leaseauto’s op papier hebben geëxporteerd naar fictieve bedrijven in onder meer Italië, Hongarije en Roemenië. Die bedrijven zouden op naam staan van katvangers. In werkelijkheid zouden de auto’s Duitse handelaren zijn gebracht, die ze op automarkten in Berlijn aan de man brachten.

In totaal zouden vanaf 2017 tot en met het eerste kwartaal van 2019 voor 120 miljoen euro aan ex-leaseauto’s zijn geëxporteerd. De Nederlandse autobedrijven zouden zijn betaald met contant crimineel drugsgeld. Volgens de Telegraaf is dat drugsgeld afkomstig van Libanese bendes in Duitsland, die het geld via deze weg proberen wit te wassen.

Hongarije en Portugal

Het Eindhovens Dagblad weet te melden dat Autobedrijf Corsten in Mariahout een van de bedrijven is waar de politie nu onderzoek doet. Oprichter Jan Corsten zegt in een reactie tegen het ED dat hij niet begrijpt waarom de inval is gedaan, want hij weet dat alle btw-nummers kloppen. Volgens Corsten exporteert zijn bedrijf jaarlijks zo’n 1.500 auto’s naar onder meer Hongarije en Portugal.

Volgens Politie.nl is er met de btw-fraude een bedrag van 21 miljoen euro gemoeid. De inval komt op dezelfde dag dat de ministers Grapperhaus van Justitie en Hoekstra van Financiën komen met een voorstel om betalingen vanaf 3.000 euro contant te verbieden. (FvL)

Foto rechtsboven: Politie.nl

Illustratie: FIOD

Blijf op de hoogte! Meld u aan voor onze nieuwsbrief: