Ondanks sterke vraag naar occasions groeien retailprijzen niet mee

Nieuwegein, 27 oktober 2020 – In juni 2020 kende Nederland een groei in occasionverkoop van 20% ten opzichte van vorig jaar - een groei die in juli weer vertraagde tot 9,7% en in augustus tot 2,8%. In september kwam de groei nagenoeg op hetzelfde niveau als augustus uit, namelijk op 2,9%.


Bron: INDICATA Market Watch


In het algemeen is in Nederland dezelfde trend te zien als in de meeste andere EU-landen, waar auto's met een benzine- of dieselmotor een hogere omloopsnelheid kennen dan auto's met een meer milieuvriendelijke aandrijflijn. Het aanbod op de occasionmarkt is daardoor wellicht beperkter. 


Bron: INDICATA Market Watch

De omloopsnelheid van BEV's en hybrideauto's is daarentegen aanzienlijk lager, wat in combinatie met het toenemende aanbod voor een aanzienlijke groei van het volume heeft gezorgd (respectievelijk 102% en 54%). En de omloopsnelheid van elektrische auto's is zelfs gedaald ondanks de grotere volumes, wat suggereert dat het aanbod de vraag overstijgt.

De omloopsnelheid van auto's jonger dan 1 jaar is altijd lager dan die van andere leeftijdscategorieën, wat ook te zien is aan het ouder wordende aanbod van (in principe niet voor verkoop bestemde) demonstratieauto's. Het aanbod van auto's jonger dan 1 jaar is kleiner (-22,5%), wat logisch is gezien de afname van de verkoop van nieuwe auto's en 0 km-auto's, hoewel de 10% lagere omzet aangeeft dat de vraag ernaar ook niet heel groot is. 

De omloopsnelheid van 1 tot 3 jaar oude auto's is daarentegen opmerkelijk hoog (en nog altijd groeiende) en de toename in volume doet de markt opleven, ondanks het schrale aanbod. 

Het tekort in de aanvoer is te zien aan de prijzen en de markt toonde ditmaal niet de gebruikelijke dalende trend vanaf juni (uitgaande van dezelfde groep auto's), maar bleef zeer stabiel en kende zelfs een lichte groei. 

Bron: INDICATA Market Watch

Het gehele rapport over voorraad-, prijs- en verkoopontwikkelingen op de occasionmarkt in 13 Europese landen vindt u op hier.

INDICATA introduceerde Market Watch in april 2020, een informatiebron in twee varianten voor remarketing professionals, dat inzicht kan bieden bij het nemen van beslissingen met betrekking tot hun occasionbeleid.  Dealers, OEM's en leasemaatschappijen kunnen zich aanmelden voor het gratis regelmatig verschijnende Market Watch pdf-bestand of de web-based rapportagetool via: www.indicata.nl/corona of zich aanmelden voor de online rapportagetool via indicata.nl.

Blijf op de hoogte! Meld u aan voor onze nieuwsbrief: