Motie Dijkstra (VVD) tegen tellerfraude aangenomen

VVD’er Remco Dijkstra is het zat: hij wil dat het maatschappelijke probleem van tellerfraude steviger aangepakt wordt en diende daarvoor vorige week een motie in. Afgelopen dinsdag is deze door Tweede Kamer met algemene stemmen aangenomen.

kilometertellerfraude
Jaarlijks leidt tellerfraude volgens Dijkstra tot een schade van 160 miljoen euro. Autokopers worden belazerd en stevig gedupeerd doordat er (auto)bedrijven zijn die verdienen aan het terugdraaien van kilometerstanden. Zo blijkt zeker één op de vijf uit Duitsland geïmporteerde auto’s een onjuiste kilometerstand te hebben. Daardoor is de auto (soms duizenden euro's) minder waard en kan ook gevolgschade ontstaan doordat de onderhoudshistorie onduidelijk is.

Naast het eenvoudiger maken van de handhaving op het al bestaande verbod denkt Dijkstra aan het strafbaar stellen van het bezit van apparatuur om de teller terug te draaien en het adverteren daarmee. Daarnaast ziet de VVD’er het (gratis) vermelden van de kilometerstand op het vrijwaringsbewijs van de RDW als een heel logische maatregel. De politie zou wel prioriteit moeten geven aan deze hardnekkige vorm van oplichting.

RAI Vereniging is lid van de Vereniging Aanpak Tellerfraude en zet zich al geruime tijd zowel via die vereniging als individueel actief in tegen het terugdraaien van kilometertellers. Wij zijn dan ook zeer verheugd dat de motie (zie download hieronder) is omarmd en dat hardere maatregelen tegen de fraudeurs volgen. Nu is minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan zet om dit handen en voeten te gaan geven. Hij komt op dit onderwerp terug bij het volgende debat over Verkeersveiligheid, dat in mei of juni zal zijn.

Bron: Raivereniging

Blijf op de hoogte! Meld u aan voor onze nieuwsbrief: