Lichte groei in youngtimers

De import van auto’s van 15 jaar of ouder is aan het groeien. Tien jaar geleden waren dat er nog 10.000. Afgelopen jaar zijn er 12.000 youngtimers ingevoerd. Een groei dus van zo’n 20 procent. Dat meldt het CBS.

In totaal rijden er in ons land 1,6 miljoen auto’s van 15 tot 40 jaar oud, de categorie die door het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt aangemerkt als youngtimer. Hiervan wordt 1,8 procent, dus een kleine 30.000, gereden door rechtspersonen. Bij die zakelijke youngtimers is Volvo veruit het favoriete merk, gevolgd door Mercedes-Benz en BMW. 

Onbekend is echter hoeveel youngtimers op naam staan van zzp-ers, omdat de zzp-er niet als rechtspersoon wordt gezien. Volgens cijfers van datzelfde CBS zijn er in ons land minstens 1 miljoen ZZP-ers. 
Bij natuurlijke personen zijn weer andere youngtimers populair. Daar zijn het vooral de Opels Astra en Corsa, de Volkswagens Golf en Polo en de Peugeot 206 die veel voorkomen. Het CBS vermeldt hierbij dat de Ford Focus zowel bij natuurlijke personen als bij rechtspersonen relatief veel voorkomt. 

Verouderd
Waar het allemaal op neerkomt, is dat het Nederlandse wagenpark flink veroudert. Het totaal aantal auto’s van 15 jaar en ouder is in de afgelopen tien jaar verdubbeld, meldt het CBS. In 2008 waren dat er 900.000, 12 procent van het totale wagenpark. En op 1 januari 2018 waren er bijna 1,9 miljoen young- en oldtimers op de weg (22 procent). 

De groep van 15 jaar en ouder is in de afgelopen tien jaar gemiddeld met 8 procent per jaar gegroeid, terwijl het personenautopark tegelijk met maar 1 procent per jaar groeide. 

Kortom, auto’s gaan steeds langer mee. Zo bleek al in 2016 dat de gemiddelde leeftijd waarop auto’s naar de sloop gaan, is toegenomen tot 17,6 jaar. 

Blijf op de hoogte! Meld u aan voor onze nieuwsbrief: