Let op: reageer altijd op informatieverzoek Belastingdienst

Heumen, 20 juni 2014 - Autobedrijven die BPM-aangifte doen met behulp van een taxatierapport, krijgen de laatste tijd regelmatig per brief het verzoek van de Belastingdienst om aanvullende  informatie op te sturen.  Euro Auto Logic drukt deze ondernemers op het hart om ALTIJD te reageren op deze verzoeken van de Belastingdienst.

Een flink aantal bedrijven die auto’s hebben geïmporteerd en de BPM-aangifte hebben gedaan middels een taxatierapport, hebben de afgelopen dagen post gekregen van de Belastingdienst. In die brieven worden ze verzocht om zaken te sturen als reparatienota’s, inkoopverklaringen, verkoopfacturen en urenverantwoordingen voor reparaties die in het taxatierapport worden genoemd.

“Dit informatieverzoek heeft mogelijk te maken met de omkering en verzwaring van de bewijslast”, zegt mr. Sacha Bothof van Euro Auto Logic. “Als de Belastingdienst de aangifte wil betwisten, zal ze zelf moeten aantonen dat het bewijs eventueel niet zou kloppen.” De Belastingdienst vergaart de hiervoor benodigde informatie bij het autobedrijf zelf. Als het autobedrijf niet op dit verzoek reageert, brengt het de belastinginspecteur in bewijsnood. In dat geval wordt de bewijslast omgekeerd en verzwaard en heeft een procedure van bezwaar of beroep minder kans van slagen. “Het is dus ALTIJD noodzakelijk om te reageren op dergelijke verzoeken van de Belastingdienst”, zegt Bothof.

Taxatierapport
Wie in Nederland een auto importeert, heeft voor de BPM-aangifte de keuze uit drie manieren om de waarde van het voertuig en daarmee de hoogte van de BPM te bepalen: de forfaitaire tabel, een koerslijst of een taxatierapport. Deze drie methoden worden alle drie nadrukkelijk door de Belastingdienst toegestaan. “Sinds 2011 zien we dat het aantal BPM-aangiften met taxatierapport sterk is gestegen”, vertelt mr. Sacha Bothof. De indruk bestaat dat de Belastingdienst bij veel BPM-aangiftes die met taxatierapport zijn gedaan, een contrataxatie wil uitvoeren en een naheffing wil opleggen. “Voor die naheffing heeft de Belastingdienst de extra informatie nodig rond het voertuig”, aldus Bothof.

Euro Auto Logic
Juridisch adviesbureau Euro Auto Logic is dienstverlener op het gebied van import, export en de fiscaliteit en logistiek die daarbij komt kijken en dochteronderneming van Bolsenbroek en Partners.

Foto Dossiers Euro Auto Logic:
Een verzoek om informatie van de Belastingdienst moet altijd worden gehonoreerd.

Voor meer informatie over Bolsenbroek & Partners gaat u naar deze pagina.

Blijf op de hoogte! Meld u aan voor onze nieuwsbrief: