Hoge Raad: buitenlands gekentekende auto is toch nieuw

Een in het buitenland gekentekende auto waarmee niet of weinig is gereden wordt bij de berekening van bpm bij import gezien als een nieuwe auto. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. In een ander arrest stelt de Hoge Raad dat bij import van een gebruikte auto de importeur voor de bpm-berekening mag kiezen of de auto als btw- of als margeauto wordt gezien. 

Dat blijkt uit twee arresten, die afgelopen vrijdag zijn gepubliceerd. De Hoge Raad legt inzake de discussie nieuw of gebruikt het vonnis van het Gerechtshof uit 2016 naast zich neer. Het Gerechtshof bepaalde eerder dat een in het buitenland gekentekende auto als gebruikte auto mag worden gezien.

De vraag of het een nieuwe of gebruikte auto is, is van belang voor de bpm-heffing bij invoer in Nederland. Is het een gebruikte auto, dan kan het historische bpm-tarief van toepassing zijn en kan er een afschrijving meegenomen worden in de berekening van de bpm. De Hoge Raad oordeelt echter dat onder een nieuwe personenauto moet worden verstaan een auto die na de vervaardiging ervan niet of nauwelijks in gebruik is geweest. Is het op basis hiervan geen nieuwe auto, dan is het voertuig voor de bpm een gebruikte auto. De vraag blijft overigens nog wel waar precies de grens ligt, stelt Jan Rolleman, fiscalist bij Autoenfiscus.nl. Rolleman gaf eerder al aan dat dit voor de branche geen gunstige uitspraak is. (Presentatie van Jan Rolleman tijdens de Remarketing Lounge van 19 januari jl.)

BTW- of margeauto
De Hoge Raad wees ook arrest in een door Xray aangespannen zaak met als inzet de vraag of voor de bpm-berekening van een te importeren auto deze als btw- of margeauto moet worden aangemerkt. De Hoge Raad stelt...>Lees hier veder.

BRON: Automotive-online

Blijf op de hoogte! Meld u aan voor onze nieuwsbrief: