Herstel occasionmarkt zet in ten koste van diesel auto’s

In landen met minst strenge COVID-19 maatregelen is de prijsdaling het grootst

Twee van de eerste landen in Europa waar autodealers uit de door Covid-19 veroorzaakte totale lockdown komen, zien een snel herstel van de occasionsector nu consumenten zich een “nieuwe” auto cadeau beginnen te doen volgens het INDICATA Market Watch-inzichtrapport.

Duitsland zag dat de occasionmarkt zich herstelde tot 90% van de gemiddelde verkopen in maart jl. en Oostenrijk tot 80% nadat dealers op respectievelijk 20 en 14 april jl. weer begonnen te handelen. Hierbij zijn sportwagens in beide landen de grootste groeisector omdat consumenten zichzelf na de lockdown trakteren.

Landen met een gedeeltelijke lockdown, zoals Nederland, Zweden en Denemarken, zagen ook een terugkeer naar 90%, 98% en 102% van de verkoopactiviteiten van vóór de lockdown op basis van toegenomen activiteiten en een groter vertrouwen van consumenten

Andy Shields, Business Unit Director van INDICATA, geeft echter meteen een kleine waarschuwing voor andere markten die nog in de lockdown zitten.

“De trends die we hebben waargenomen in Duitsland en Oostenrijk zijn zeer positief, maar hoeven op basis van een aantal factoren niet noodzakelijkerwijs over te slaan naar andere markten. Het gaat in beide gevallen om welvarende landen met veerkrachtige economieën en grote financiële reserves.”

“Tevens zijn beiden met minder infecties en sterfgevallen geconfronteerd, waardoor de invloed op de mindset van consumenten kleiner is, en in het algemeen hadden ze kortere en minder strenge lockdowns dan andere landen. Duitsland heeft tijdens de recessie in 2009 bewezen over een veerkrachtige economie te beschikken toen de occasionmarkt met slechts 5% afnam, terwijl andere landen met grotere en veel langdurigere gevolgen te maken kregen.”

“Het is nog te vroeg om iets te zeggen over hoe occasionlanden als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Italië zich zullen herstellen,” vult hij aan.


Ed4 Fig 1 Sales  


Ed4 Fig2 Germany

Bron: INDICATA Market Watch

In vorige INDICATA-rapporten bleek Zweden het meest veerkrachtige land in Europa te zijn, met de minst strenge lockdown. Het land is van 80% van de eerdere verkoopniveaus naar 98% gegaan op 1 mei jl. In april daalden de handelsvolumes in Denemarken tot ongeveer 60% van die in maart, maar met de progressieve versoepeling van de maatregelen leeft de markt weer op en zijn de volumes gestegen tot 102%. In Nederland keert het consumentenvertrouwen ook weer terug met een herstel van de verkopen naar 90% ten opzichte van de cijfers van begin maart.

Maar ondanks de toename van de verkopen zijn er nog steeds geen duidelijke prijsbewegingen te melden in heel Europa, zelfs niet in onlangs geopende markten. Zweden, het land dat het meest open handelde tijdens de pandemie, heeft de prijzen alleen zien dalen met 4,4%.

INDICATA ziet nog geen beweging in de grote lockdownmarkten van Italië, Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In kleinere landen zoals Portugal, Polen en, in mindere mate, België, lijken de dealers steeds vaker de lockdownmaatregelen te overtreden en occasions te verkopen omdat consumenten ongeduldig worden.

Populariteit benzineauto's neemt toe in heel Europa
Een van de opvallende trends is de toenemende populariteit van benzine-, hybride- en elektrische auto's ten koste van dieselauto's. Alle zes landen die in de herstelfase zitten, zien een toename in het aantal gebruikte benzineauto's. In Duitsland was de overstap van benzine naar diesel 6,2%, in Polen 9,8%.  Tegelijkertijd ziet Zweden de volumes van hybride- en elektrische auto's met 30% toenemen, terwijl de verkopen in de gehele markt met 2% afnamen.


Ed4 Fig 3 marketshare fueltype

Bron: INDICATA Market Watch

INDICATA introduceerde Market Watch in april 2020, een informatiebron in twee varianten voor remarketing professionals, dat inzicht kan bieden bij het nemen van beslissingen met betrekking tot hun occasionbeleid. Dealers, OEM's en leasemaatschappijen kunnen zich aanmelden voor het regelmatig uitgegeven Market Watch rapport via www.indicata.nl/corona, of zich aanmelden voor de online rapportage tool via www.indicata.nl.

Persbericht INDICATA Market Watch ed.4 d.d. 12 mei 2020. Klik hier om de INDICATA Market Watch (4) te downloaden

Blijf op de hoogte! Meld u aan voor onze nieuwsbrief: