De groeiende vraag naar occasions in Europa zet door

De totale groei van de Europese occasionmarkt is 12,5% hoger ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. (In juni 13,2% hoger.) Het herstel zet door en we zien een stabiele stijgende lijn in de meeste Europese landen. Opvallend is dat Spanje nu de 2e plaats inneemt qua verkoopgroei, ondanks de toename in Corona infecties.Ten opzichte van de overige Europese landen blijft het Verenigd Koninkrijk iets achter (juli 1,8% lager t/o juni +3,8%). Waar men de laatste twee jaar, in de periode juli/ begin augustus, een stijging in verkoop zag omdat dealers hun voorraad opruimen voor de zomervakantie, is dat dit jaar uitgebleven vanwege verschillende handelspatronen en het groeiende voorraadtekort.

Over de algehele linie zien we dat de overgang naar milieuvriendelijke alternatieven doorzet.De disbalans tussen vraag en aanbod houdt in alle landen aan en het totale voorraadniveau van dealers ligt nu gemiddeld 14% lager dan in april jl. Met name het voorraadniveau in Oostenrijk, Nederland en Zweden is verslechterd met resp. 3, 4 en 9% ten opzichte van juni jl.
Het is duidelijk dat het voorraadtekort een stagnerend effect heeft op de verkoop, in alle landen. 

Nederland – Groei occasionverkoop remt af
In juni jl. zijn de verkoopcijfers gestegen met +20%, terwijl in juli een minder hoge stijging  van +9,7% ten opzichte van vorig jaar te zien is.


Ook in het segment 6-9 jarige occasions zien we een stijging ten opzichte van juni jl. van +8,7% in juli. De markt in SUV’s en sportwagens blijft sterk en de omschakeling naar milieuvriendelijkere alternatieven gaat door. Desondanks is er groei te zien in de kleinere dieselmodellen naarmate de voorraad kleiner wordt. 

De retailprijzen stijgen licht, maar blijven nog onder het niveau van voor Covid-19.

Contact met AUTOROLA klik hier

Blijf op de hoogte! Meld u aan voor onze nieuwsbrief: