Autobranche verwacht dump van Duitse diesels

Nu Duitse steden groen licht hebben gekregen om hun binnensteden af te sluiten voor dieselauto’s tot Euro6, zijn alle oudere diesels in Duitsland feitelijk vogelvrij geworden. Het zijn er 15 miljoen, en ze zijn de afgelopen week allemaal een beetje in waarde gedaald.

Het moet Duitse dieselrijders een paar onrustige nachten hebben bezorgd; de waarde van diesels was in 2017 al flink gedaald door het schandaal over sjoemelsoftware en de discussie over milieuzones voerde de druk op de restwaardes de afgelopen maanden nog verder op. Volgens de Duitse dataleverancier DAT is tussen januari en december 2017 de restwaarde (3 jaar oud, 15 tot 20 duizend km per jaar) van diesels gedaald van 56 procent van de nieuwwaarde naar 52,6 procent. De restwaarde van benzineauto’s steeg in die periode licht van 56,4 naar 57,2 procent.

Na de uitspraak van het gerechtshof in Leipzig, eind februari, verwacht de Duitse autobranche opnieuw een waardedaling van Euro5-diesels met zo’n 15 procent. Dat komt hard aan, want volgens brancheorganisatie ZDK zou de bedrijfsvoorraad op dit moment al 300 duizend Euro 5-diesels omvatten. Die auto’s zijn nu nog nauwelijks te verkopen en de brancheorganisatie pleit er dan ook voor om ombouw van deze voertuigen naar Euro 6 mogelijk te maken (zie kader).

Lees hier het gehele artikel op Automotive-online.

Blijf op de hoogte! Meld u aan voor onze nieuwsbrief: