Auto geïmporteerd? Wanneer moet u bpm én btw betalen?

Wanneer beoordeelt de Belastingdienst een geïmporteerde auto voor de btw als nieuw? En moet iemand dus óók in Nederland btw betalen?

Het blijft een lastig iets! Onder bepaalde omstandigheden moet je in Nederland toch btw betalen als je een auto hebt geïmporteerd. We zetten het hieronder voor u uiteen. Heeft u na het lezen toch nog vragen? Bel ons gerust!

Wanneer btw betalen?
Voor nieuwe producten die je in Nederland aanschaft, moet iedereen 21% btw betalen. Bedrijven kunnen deze 21% btw terugvorderen via hun aangifte omzetbelasting. Deze mogelijkheid heeft een particulier niet.

Marge-auto importeren
Importeer je een marge-auto (een auto die van een particulier is geweest) uit bijvoorbeeld Duitsland of een ander Europees land en is die auto jonger dan 6 maanden én heeft hij minder dan 6.000 km op de teller staan, dan beschouwt de Belastingdienst die auto als een nieuwe auto! Ook al heeft u in Duitsland al 19% Mehrwertsteuer over die auto betaald dan moet u toch, volgens de regels van de Belastingdienst, opnieuw 21% btw betalen.

Deze regel is verwarrend, omdat over zo’n auto de bpm wél lager uitvalt vanwege de leeftijd.

Let op

De Belastingdienst verstrekt het predicaat ‘nieuwe auto’ aan een zogenoemde marge-auto uitsluitend als het voertuig aan zowel de leeftijdseis als kilometereis voldoet. Een marge-auto wordt voor de btw als nieuw beschouwd als die minder dan 6.000 km heeft gereden én jonger is dan 6 maanden.

Wat voorbeelden

Leeftijd auto Gereden  kilometers Wel of geen 21% btw bij invoer
3 maanden 8.000 km btw betalen
11 maanden 3.000 km btw betalen
6,5 maanden 2.500 km btw betalen
7 maanden 6.200 km btw-vrij
6,5 maanden 7.000 km btw-vrij

Onze tip

Importeer je een marge-auto uit Duitsland of een ander Europees land en wil je dat btw-vrij doen? Let dan op het volgende:

  • Dat de auto meer dan 6.000 km op de teller heeft staan en ouder is dan 6 maanden.

Soms bewijs overleggen

Om de leeftijd van een auto te kunnen checken, kan de Belastingdienst u vragen extra bewijs te overleggen zoals een factuur, koopovereenkomst of bankafschrift.

Komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.

Blijf op de hoogte! Meld u aan voor onze nieuwsbrief: