'In Litouwse occasions zaten airbags gevuld met Russische t-shirts'

Jaarlijks worden er 35 miljoen occasions verkocht in Europa. En van een substantieel deel is de herkomst en geschiedenis troebel. Vooral bij de import van occasions uit Litouwen, Duitsland en Spanje is oplettendheid vereist.

Dat vertelde Frank Brüggink, managing director Carfax Europe, tijdens de gister gehouden Remarketing Lounge in Baarn.

Brüggink hield het 160-koppige publiek voor dat het vaak niet eenvoudig is om de oorsprong en staat van een occasion goed te kunnen controleren. En dus is goed opletten geboden. "Wij hebben samen met de KBA (Duitse RDW) onderzoek gedaan naar occasions die vanuit Litouwen naar Duitsland zijn geëxporteerd. Daarvan bleek er bij 90 procent sprake te zijn van serieuze problemen, zoals airbags die gevuld waren met Russische t-shirts. Deze auto's worden vanuit Duitsland weer naar de rest van Europa verkocht, zonder dat de geschiedenis van de auto bekend is."

Zes miljard fraude
Litouwen is een probleemland (veel Amerikaanse occasions met total loss-verleden gaan daar heen), al neemt de controle daar wel toe. Duitsland, waar ook de auto's in de Swalmense-affaire vandaan kwamen, heeft een ander groot probleem, namelijk kilometerfraude. "Wij schatten ...Lees hier het gehele artikel op Automotive-online.

BRON: Automotive-Online

Blijf op de hoogte! Meld u aan voor onze nieuwsbrief: